Eindhovens Dagblad, Januari 2007 - Susan Marletta-Hart

Met dank aan Flipper

Oud-Veldhovense schrijft zelfhulpboek voor hooggevoeligen.

Word je snel afgeleid in een drukke omgeving? Ben je gauw geirriteerd, snel vermoeid of ongeconcentreerd? Heb je een rijke innerlijke belevingswereld en word je snel beinvloed door stemmingen van anderen?
Grote kans dat je een HSP-er bent. Oftewel een hoog sensitief persoon. Nog nooit van gehoord?

Niet vreemd, want tien jaar geleden bestond de term nog niet. De Amerikaanse onderzoekster en psychotherapeute Elaine Aron was de eerste die het begrip gebruikte. Ze beschreef er inmiddels vier boeken over, die stuk voor stuk bestsellers werden, omdat zo veel mensen zich er in herkenden. Vijftien tot twintig procent van alle mensen heeft last van hooggevoeligheid. Last ja, want zo wordt het “anders zijn dan anderen” maar al te vaak ervaren. Hooggevoeligen hebben de neiging weg te kruipen in een zelfbeklagholletje. Terwijl dat helemaal niet hoeft. Dat is de boodschap van Elaine Aron, maar ook van de oud-Veldhovense Susan Marletta-Hart (35) die onlangs haar tweede boek over hooggevoeligheid op de markt bracht. Haar debuut “Leven met hooggevoeligheid” uit 2003 is inmiddels toe aan zijn twaalfde druk en stond vorig jaar in de top vijf van psychologische boeken.

Boek nummer twee “Voluit leven met hooggevoeligheid” is een zelfhulpgids geworden. “Kom uit dat elfbeklagholletje” zou Marletta hooggevoeligen het liefst willen toeschreeuwen. “Waarom zou je leven zoals anderen, als dat leven voor jou niet het juiste is? Je moet er alleen in slagen een levensstijl te vinden die bij jou past. En dat betekent bewuste keuzes maken.” Zelf ontdekte Marletta dat ze hooggevoelig was, toen ze er na haar studie film- en tv-wetenschappen niet in slaagde plezier in haar werk te vinden. Haar baan als scenariste en filmmaakster gaf niet de voldoening waarop ze had gehoopt. Ze miste vooral een lichamelijke en spirituele verbinding en ging daarom een cursus volgen voor shiatsu-therapeute. Toen ze tijdens die studie een artikel onder ogen kreeg over hooggevoeligheid en later ook het boek van Elaine Aron las, snapte ze ineens waarom ze zich altijd zo anders had gevoeld dan anderen. Dat zal veel HSP-ers bekend in de oren klinken. Ze voelen zich als kind al anders dan anderen. Een HSP-er bestudeert grondiger, bezint en overweegt meer. “Zie het zo”, schrijft Susan Marletta, “de ene mens heeft een superintelligent brein, de ander een uitzonderlijk atletisch lichaam en een hooggevoelige heeft een bijzonder verfijnd zenuwstelsel.”
De zelfhulpgids van Marletta staat boordenvol oefeningen, waarmee een HSP-er kan leren zijn hooggevoeligheid te benutten en zo te komen tot persoonlijke groei en ontwikkeling. “Niet overleven, maar leven!”, vindt Marletta, die haar kennis ontleent aan zowel de oosterse als westerse psychologie. Veel oefeningen – schrijfoefeningen, denkoefeningen, mediatie en overwegingen- zijn afkomstig uit de shiatsu-, de qigong- en de chakraleer. Hooggevoeligen die daar open voor staan zullen het boek van Susan Marletta als een cadeautje ervaren. Het is doorspekt met eigen ervaringen en reacties van anderen en daardoor prettiger te leven dan de Amerikaanse varianten. De zelfhulpgids is ook heel geschikt voor ouders van hooggevoelige kinderen. In een tijdperk dat kinderen soms wel erg snel een etiketje krijgen opgeplakt, is het toch zinvol om te weten hoe je met een kind moet omgaan dat in vergelijking met leeftijdgenootjes sneller moe is en geirriteerd. Of als het meer begaan is met emotieveranderingen van anderen, sneller teruggetrokken is en stil, zonder dat daar een aanleiding voor is. Marletta, die tegenwoordig met man en twee dochters in Zwitserland woont, geeft in haar boek goede tips om te voorkomen dat zo’n kind in een holletje kruipt.
Geen overdreven aandacht, dat leidt gauw tot betutteling. Maar wel meer weerbaarheid brengen, bijvoorbeeld door het aanmoedigen van fysieke activiteiten, en zorgen voor bezieling en bevestiging. Want hooggevoeligheid is een gave, geen ziekte!

Het boek van Susan Marletta kost 16,90 euro. Marletta geeft ook workshops voor hooggevoeligen, onder andere in het in het Eindhovense spirituele centrum Aquamarijn. Meer info: www.susanmarlettahart.nl