Je roeping gevonden hebben. Zou je dat willen? Wat is je roeping en hoe kom je erachter?

Denken en Intuitie

Veel mensen, maar zeker veel HSP's vragen zich af wat hun roeping is. Vervolgens gaan ze nadenken over wat dat dan zou kunnen zijn. In dat denken schuilt echter een grote valkuil. Je roeping ligt namelijk in een diepere laag van jezelf, je ziel. En die laat zich niet snel aanspreken door denken. Je ziel laat zich vooral aanspreken door intuïtie, door gevoel. Je zult er dus intuïtief achter moeten komen wat je roeping is.

Vragen en antwoorden

Er zijn verschillende manieren om die diepere laag van ‘weten’ te bereiken. Eén ervan is stil worden en naar binnen keren, bijvoorbeeld door meditatie. Kijk wat er in je hart leeft. Een andere manier is om jezelf vragen te stellen. Wat zou je bijvoorbeeld het liefste doen, als alles mogelijk was, als je niet gehinderd zou zijn door (gebrek aan) opleiding, werkervaring, geld, leeftijd etc.? Een mooie vraag is ook, wat je zou doen als je 25 miljoen had en nooit meer hoefde te werken. Hoe zou je je leven invullen?

Andere behulpzame vragen zijn: - Wat vond je vroeger als kind leuk om te doen? Wat wilde je toen worden en waarom? - Waar word je in je huidige leven blij van, wat geeft je een goed gevoel, welke activiteiten geven je energie? In de antwoorden die bij je bovenkomen zitten vaak aanwijzingen die iets zeggen over je roeping. Kijk welke indrukken er bij je boven komen, en probeer vooral te voelen wat het met je doet.

Wensen

Overigens is het zo, dat niet iedereen een vastomlijnd doel heeft. Ook hoeft niet elke roeping in de werksfeer te liggen. Het kan ook je roeping zijn om vader of moeder te zijn. Of verre reizen te maken, de wereld te leren kennen. Noem het maar op. Soms sluimert er wel een wens diep van binnen, maar denk je dat het niet kan, of dat je niet goed genoeg bent. Als je op je veertigste nog profvoetballer wilt worden, is dat niet realistisch. Meestal blijkt echter, dat mensen geen irreële wensen hebben. Wat zij wensen is iets wat zij in potentie ook in zich hebben.

Je roeping gevonden en dan?

Als je eenmaal een idee hebt welke kant je uit zou willen, kan het zijn dat hiervoor nog het een en ander nodig is. Dit kan een cursus of opleiding zijn, maar ook meer zelfvertrouwen, of de juiste contacten. Op dit punt is het belangrijk om terug te keren naar het NU. Kijk wat je NU kunt doen, om over x tijd te zijn waar je wilt zijn en te kunnen doen wat je wilt doen. Als je de hele reis in één stap wilt nemen, schrikt het je af. Het lijkt bijna onbereikbaar. Maar stap voor stap kom je er vanzelf. Kijk dus vooral naar de eerste stap. Ook hier kan je intuïtie je bij helpen, want je intuïtie werkt in het moment van het NU.

Angst en moed

Vaak betekent het gehoor geven aan je roeping, je innerlijke stem, dat je uit je ‘comfortzone’ moet komen. Je moet misschien nieuwe dingen leren, je in een nieuwe omgeving begeven. Dit kan eng zijn. Mensen hebben namelijk de neiging vast te houden aan wat vertrouwd is, zelfs als dit is wat ze eigenlijk niet willen! Houd dit in gedachten, en bedenk dat wat nu nog nieuw voor je is, straks vanzelf ook ‘vertrouwd’ aan zal voelen. Dus laat je niet weerhouden door angst. Zet gewoon die eerste stap, en kijk waar die je brengt! Je hebt altijd de vrijheid om weer bij te sturen.

Voor praktische oefeningen of verdere informatie, zie bijvoorbeeld de boeken ‘De Creatiespiraal’ van Marinus Knoope, of ‘Welke kleur heeft jouw parachute’ van Richard Bolles. Meer inspirerend leesmateriaal is te vinden onder de link ‘Boeken’ links in het menu.