Door: Marcel Hulspas
Gepubliceerd: woensdag 23 januari 2008 23:56
Update: maandag 28 januari 2008 09:01

Bent u al hoogsensitief? Nee? Heb geduld, want het kan iedereen overkomen. Zodra u het leven niet meer aankunt, zodra uw baas uw boeman is geworden en elke drukte u al snel te veel wordt, bent u toegetreden tot het leger der hoogsensitieven. Nee, u bent niet opgebrand of overspannen, u bent gewoon anders, gevoeliger. En u mag een gespecialiseerde therapeut opsporen via de speciale startpagina hoogsensitief.startpagina.nl.

Alleen, die therapie, daar moet je wel van houden. NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag beschrijft een workshop waarin therapeute Susan Marletta-Hart de deelnemers de weg wijst naar de ‘hara’, volgens Susan ‘een mysterieuze plek onder de navel’ die ‘een enorme energie kan genereren’ maar die bij de hoogsensitieven helaas uitgeput is. Onder leiding van Susan wordt daar vervolgens enthousiast aan gewerkt.

Ach, het is tenminste iets. Gewone psychologen willen überhaupt niks weten van de kreet ‘hoogsensitief’. De Leidse psycholoog Liesbeth Eurelings-Bontekoe laat in dezelfde NRC weten dat de klachten haar bekend voorkomen, maar ‘we hebben andere woorden voor dat brede scala aan eigenschappen. Introversie, bijvoorbeeld, neuroticisme of instabiliteit. Maar ja, dat klinkt natuurlijk lang niet zo mooi als hoogsensitief.’

Met andere woorden, hoogsensitief bestaat niet want de wetenschap kent het woord niet. Mensen die denken dat ze hoogsensitief zijn, houden zichzelf voor de gek. De werkelijkheid is natuurlijk precies omgekeerd: Liesbeth houdt zichzelf voor de gek. Zij ziet slechts de Big Five, de vijf algemeen aanvaarde eigenschappen extraversie, vriendelijkheid, zorgvuldigheid, stabiliteit en openheid. Wie in een persoonlijkheidstest ongunstig scoort, wie neurotisch, introvert en instabiel blijkt te zijn, moet met die wetenschappelijke scheldwoorden leren leven en mag geen fraai klinkende diagnose verzinnen. Want fraaie diagnoses verzinnen, dat mogen alleen psychologen. Domme Liesbeth. Als ze die kreet ‘hoogsensitief’ zou accepteren, getuigt dat niet alleen van mensenkennis, ze zou ook nog een graantje mee kunnen pikken van deze hype.

Hier het originele artikel

Deze mening, in dit artikel verkondigd, wordt NIET gedeeld door deze website. Het is slechts geplaatst om te laten zien hoe men om je heen KAN reageren op je hoogsensitiviteit. Juist om je eventueel voor te bereiden.