Naam: Peter Kampschuur
Omgeving: Sint-Michielsgestel,
  (onder de rook van ’s-Hertogenbosch)
Website: www.peterkampschuur.nl
Contact: emailname = "peter.kampschuur" emailserver = "kpnmail" document.write(""); document.write(emailname + "@" + emailserver + ".nl"); document.write("");
Omschrijving: Drs Peter Kampschuur, psycholoog
  en ademtherapeut (zelf ook hsp).
Telefoon:  
Cursuswerk: de cursus ‘Omgaan met energieën’
  aan het Parapsychologisch Instituut in Utrecht
  (Springhuys, Springweg 7, Utrecht).

Website van het Parapsychologisch Inst.: www.parapsy.nl (klik daar op: ‘Cursussen’ en dan op: ‘Omgaan met energieën – loslaten, centeren en aarden’)

 

Na mijn afstuderen als psycholoog aan de Groningse universiteit, in 1980, ben ik door Hetty Draayer opgeleid tot ademtherapeut en meditatieleraar. Naast het individuele werk met cliënten in mijn eigen praktijk geef ik op diverse plaatsen cursussen. Eén daarvan is speciaal afgestemd op mensen die de nadelen van hooggevoeligheid ondervinden: de cursus ‘Omgaan met energieën’, 2x per jaar op het Parapsychologisch Instituut in Utrecht.

Uitgangspunt van deze cursus van 5 zondagen (met telkens ongeveer een maand daartussen) is dat alles wat we ervaren berust op een wisselwerking van onze eigen energie en energieën vanuit de omgeving van ons lichaam en energieveld. Als we meer orde scheppen in onze persoonlijke ‘energiehuishouding’ kunnen we zowel meer verdragen als beter loslaten.

 

Loslaten, ‘centeren’ en ‘aarden’

 

In de cursus ‘Omgaan met energieën’ doen we met het oog hierop meditatieve ontspanningsoefeningen die gericht zijn op loslaten, ‘centeren’ en ‘aarden’. De juiste ademhaling staat hierbij centraal. De meeste mensen ademen vanuit een te hoog punt in - zodat er onnodig spanning wordt opgebouwd. Bovendien ademt men vaak niet helemaal uit, waardoor die spanning wordt vastgehouden. De oefeningen vanuit het ‘chi-punt’ bevorderen de doorstroming door onze meridianen (energiebanen) tot in de aarde onder de voeten.

In de cursus leren we, sterker uit te stralen vanuit onze energiebron in het bekken. Een speciale oefening is gericht op het ‘dichtbij jezelf blijven’ in een drukke omgeving. We leren dieper los te laten en openen ons voor kalmerende energie. Ook aan het loslaten van angst uit darmen en blaas wordt gewerkt. Met behulp van visualisaties leren we, dat wat er aan energieën op ons afkomt te filteren. Een andere oefening is gericht op het min of meer sluiten van onze chakra’s (energiecentra), bijvoorbeeld vóór het slapengaan of een bezoek aan winkels waar veel straling hangt. Daarnaast is er een oefening om het opstuwen van energie naar je hoofd te voorkomen of af te bouwen.

 

Je ‘antennes’ afstemmen

 

We ontkennen of onderdrukken onze gevoeligheid niet maar stemmen onze ‘antennes’ af op wat zinvol is. Zo nemen onze waarnemingen en emoties geen loopje met ons, kunnen we doen wat ons hier en nu te doen staat en loslaten wat er niet in ons thuis hoort.
Van de oefeningen in de cursus worden geluidsopnames gemaakt, waarmee de cursisten thuis of elders kunnen oefenen. Naast de cursusbijeenkomsten is er ook individuele begeleiding mogelijk, waarbij oefeningen worden afgestemd op persoonlijke moeilijkheden. Zie hiervoor de informatie over mijn individuele praktijk in St-Michielsgestel. De cursusbijeenkomsten vinden plaats op het Parapsychologisch Instituut (op loopafstand van Utrecht CS).
De cursus ‘Omgaan met energieën’ wordt gegeven van februari t/m juni en van september t/m januari. Nadere informatie (data, kosten enz.) op mijn eigen site en op die van het Instituut.