Naam: Kindertherapie Valeska Hoondert
Omgeving: Nijmegen
Website: www.valeska.nl
Contact: emailname = "info" emailserver = "valeska" document.write(""); document.write(emailname + "@" + emailserver + ".nl"); document.write("");
Omschrijving: Drs Valeska Hoondert, psycholoog en integratieve kindertherapeut.

 

Kindertherapie
 

 

Foto van Valeska Hoondert

Hooggevoelige kinderen lijken fijner te zijn afgestemd op hun omgeving. Informatie die binnenkomt wordt nauwkeurig waargenomen en geëvalueerd. Dit kunnen zintuiglijke prikkels zijn, maar ook gevoelens van anderen , dat ‘wat niet wordt uitgesproken’ of waar de ander zich misschien niet eens bewust van is. Geen wonder dat gevoelige kinderen hierdoor ‘overvol’ kunnen raken.
Overprikkeling kan leiden tot allerlei klachten; zoals driftbuien, angsten, hoofdpijn en buikpijn. Maar ook tot een toename van lichamelijke klachten zoals astma en eczeem.
Vaak proberen hooggevoelige kinderen overprikkeling te voorkomen door zich bijvoorbeeld terug te trekken, waardoor ze verlegen of timide over kunnen komen en waardoor problemen als onderpresteren en het vermijden van situaties kunnen ontstaan.

Ik help kinderen om de indrukken die zij opdoen ook weer los te laten. Ze leren voelen wat er gebeurd, hoe het voor hen werkt en hoe ze nog beter voor zichzelf kunnen zorgen.
Ik richt me op de talenten en kwaliteiten van kinderen. Samen gaan we kijken wat hen zo speciaal maakt en wat zij nodig hebben om met deze gave om te gaan.
In de therapie maak ik gebruik van ontspanningsoefeningen, verschillende vormen van spel , gesprekstechnieken, helende verhalen en visualisaties. De wijze waarop gewerkt wordt is uiteraard afhankelijk van het kind.

 

Ouderbegeleiding

Het leven met een hooggevoelig kind vraagt om een andere aanpak dan we doorgaans gewend zijn.
Voor ouders is het vaak een hele klus om de juiste balans te vinden tussen het geven van voldoende ruimte aan het kind om zich te kunnen ontwikkelen, en het stellen van veilige grenzen. Voor ouders van hooggevoelige kinderen geldt dit al helemaal. Opvoedingstechnieken zoals straffen en belonen lijken bij deze kinderen vaak niet zo goed te werken.
Maar wat doe je dan als je kind regelmatig, ‘zonder duidelijke reden’ een driftbui krijgt?
Hoe help je je dochter die niet in haar eigen bed durft te slapen?
Hoe benader je je puberzoon als hij zich van iedereen lijkt af te sluiten?

Graag help ik ouders bij het begrijpen, en het vinden van de juiste benadering van hun kind.

Over mij

Ik studeerde ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit in Nijmegen. Sinds het voltooien van mijn opleiding Integratieve Kindertherapie heb ik een praktijk aan huis waar ik zowel met kinderen als ouders werk. Mijn opleiding lichaamsgerichte meditatie volg ik (sinds 1986)bij Peter kampschuur. Ik ben moeder van twee kinderen. Door mijn eigen gevoeligheid en de gevoeligheid van mijn kinderen zie ik mezelf als ervaringsdeskundige.